sâmbătă, 17 septembrie 2011

Svíčková na smetaně s houskové knedlíky

Ai nevoie de :

  • 4 bucati de slanina
  • 1 bucata carne de vita mare
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 2 buc. usturoi
  • 1 patrunjel
  • 1 telina
  • 1 rosie
  • 200 ml smantana
  • 4 bucati de paine neagra
  • 1 + 1/2 cana de faina
  • 15 g drojdie proaspata
  • 1 cana de apa
  • 1 lingurita de sare
  • o lingura de unt
  • o lingura de faina
  • 2 linguri gem de zmeura
Cum procedezi :

     Carnea de vita se condimenteaza cu sare si piper. In carne se fac gauri atat de mari, incat sa incapa fasii de slanina. Carnea se leaga cu ata. Morcovii, ceapa, telina, patrunjelul, rosia si usturoiul se toaca in cuburi mici. Intr-o tigaie incinsa se prajeste la foc mare timp de 12 minute bucata de carne de vita (6 min./parte). Dupa ce carnea se scoate si se lasa la scurs, in uleiul incins se adauga legumele. Se pune carnea inapoi cu legumele. Se adauga apa de cate ori este nevoie astfel incat, dupa ce sunt fierte, legumele date prin blender sa devina un sos. Carnea se lasa deoparte. Intr-un bol se dizolva drojdia cu o cana de apa incalzita usor. Se adauga faina si sarea si se framanta coca. Cat se lasa putin la dospit, painea neagra se taie cuburi medii. Coca se imparte in doua, pe fiecare coca se adauga bucati de paine neagra si se framanta dandu-i o forma cilindrica (lunguiata). Se pune apa la fiert, iar cand fierbe se adauga "painicile". Se lasa la fiert timp de minim 30 min. Intr-o tigaie se prajeste putin unt, se adauga sosul de legume dat prin blender si o lingura de faina. Se lasa pe foc, iar la sfarsit se adauga 2 linguri de smantana. Paincile fierte se taie rondele. Pe un platou se aseaza bucati feliate de carne de vita ("svíčková"), painea fiarta ( sau galuste - "houskové knedlíky"), sosul de legume, smantana ("smetaně") si sos de zmeura. Preparatul rezultat este emblema bucatariei cehe, denumita : "Svíčková na smetaně s houskové knedlíky" (Muschi de vita cu smanata si galuste).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu