sâmbătă, 9 aprilie 2011

Cus cus

Cus cus-ul este o mancare atat de versatila incat iti poti inventa propria reteta.

Intr-o scurta istorie acest tip de mancare este folosit in tarile arabe din N. Africii (Magreb) dar si in Zona Pen. Arabe, este o mancare consistenta si satioasa necesara triburilor arabe din Africa ce strabat desertul,  tauregii.

Combinatia mea de cus cus este una ce contine influente turcesti, kebabul din carne, cus cusul preparat in stil marocan si ardei iuti si catei de usturoi copti la gratar, totul combinat cu un sos de iaurt cu menta sa stinga iuteala.

Ai nevoie de : 100 g cus cus, 100 g carne de miel, 1 morcov, 1 ceapa, 5 catei de usturoi, 1 ardei iute,  50 g iaurt, 3 lg sare, 2 lg piper, 2 lg cumin, 2 lg scortisoara, 1 lg busuioc, 2 lg menta pisata, 2 lg boia iute, 1 lg sofran

Cum procedezi pentru cus cus in stil marocan :
Pasul 1 : Cus cus-ul se pune la fiert.
Pasul 2 : Cus cus-ul se ia de pe foc dupa 30 min de fiert.
Pasul 3 : Intr-o tigaie se adauga ulei de masline la incins.
Pasul 4 : In tigaie se pune ceapa si usturoiul tocat.
Pasul 5 : Peste ceapa se adauga cus cusul si mai apoi 1 lg sare, 1 lg piper, 1 lg cumin, 1 lg busuioc, 1 lg boia ardei iute, 1 lg sofran.
Pasul 6 : Se amesteca si se ia de pe foc.

Cum procedezi pentru kebabul Adana : 
Pasu1 1 : Carnea de miel se toaca cu cutitul atat de fin pana se transforma in carne tocata.
Pasul 2 : In carne se adauga  1 lg sare, 1 lg piper, 1 lg cumin, 1 lg boai de ardei iute.
Pasul 3 : Carnea se pune pe frigarui.
Pasul 4 : Kebabul se pune pe gratar.
Pasul 5 : In cateva minute kebabul e gata.

Cum procedezi pentru legumele la gratar :
Pasul 1 : 4 catei de usturoi se pun la fiert.
Pasul 2 : Cand sunt aproape fierti se pun pe gratar.
Pasul 3 : Pe gratar se adauga un ardei iute.
Pasul 4 : Legumele se tin pe gratar decurs de 3,4 min.

Cum procedezi pentru sosul de iaurt :
Pasul 1 : Iaurtul se freaca cu 1 lg apa minerala si 1 lg menta.

Pe un platou se pune cus cus langa legumele si kebabul, se serveste cu sos de iaurt.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu