vineri, 5 noiembrie 2010

Sushi

Sushi


I.SCURT ISTORIC : 


Sushi este recunoscut ca fiind mancarea cea mai faimoasa in afara Japoniei, dar si una dintre cele mai populare preparate traditionale japoneze consumata de locuitorii din Tara Soarelui Rasare. In perioada Edo (1600 - 1868), prin sushi se intelegea pestele conservat in otet. Astazi, sushi este un fel de mancare japonez ce contine orez si un otet special, alaturi de peste si/sau fructe de mare. 


II.DIFERITE FELURI DE SUSHI :


Exista astfel mai multe moduri de a prepara sushi: 

1) Nigiri 
Sfere mici de orez avand deasupra bucati de peste. Exista nenumarate variatiuni de nigirizushi, cele mai cunoscute fiind cele continand ton, crevete, tipar, caracatita si oua prajite. 

2) Gunkan 
Cupe mici facute din orez si plante de mare, umplute cu fructe de mare. La fel ca si nigiri, exista foarte multe feluri de gunkan, cele mai apreciate fiind cele preparate din anumite tipuri de icre. 

3) Norimaki 
Un fel de rulada din orez si fructe de mare, infasurate in alge de mare uscate. Nenumarate tipuri variind in grosime si ingrediente, unele foarte populare in afara Japoniei dar foarte rar intalnite pe teritoriul tarii. 

4) Temaki 
Temakizushi sunt un fel de cornete facute dintr-un tip special de alge de mare (nori), umplute cu orez, fructe de mare si legume. 

5) Oshizushi 
Oshizushi este sushi presat, in care pestele este presat peste orez intr-o cutie de lemn. In imaginea alaturata se poate vedea oshizushi intr-o forma frecvent intalnita in cutiile cu mancare din statiile de tren (ekiben). 

6) Inari 
Inarizushi este un tip de sushi simplu si ieftin, constand din pungi umplute cu orez si un fel de soia prajita (tofu). 

MODUL DE PREPARARE : 


Orezul de Sushi. Intai de toate, orezul trebuie sa fie din cel cu bob mai grasut. Orezul se fierbe folosind volume egale orez/apa, dupa cum urmeaza: 

2 cesti (180 ml) orez... 2 cesti apa (ies cam 4 cesti de orez fiert) 

Se pune si se fierbe in oala, pe aragaz, dupa urmatorul algoritm: 
- se acopera oala cu un capac greu; se lasa la foc mediu pana incepe sa fiarba 
- se da la foc mare 1 minut 
- se da la foc mic 4-5 minute 
- se da la foc ff mic 10 minute 
- se ia de pe foc si se lasa la "odihna" inca 10 minute, fara a ridica capacul 

Se amesteca intr-un bol mic otet , zahar si sare, in urmatoarea proportie: 

5 cesti orez fiert...3+1/2 linguri otet...1 lingura zahar...1+1/2 lingurite sare 

Se pune orezul fiert (fierbinte) intr-u caston, se adauga "sosul" de otet, zahar, sare si se amesteca cu o spatula de lemn, fara a strivi boabele (se fac miscari "de taiere"); daca e prea apos, i se face domnului orez vant cu evantaiul, pentru a se evapora excesul de lichid. Pana la folosire, orezul de sushi astfel preparat se lasa in castron, acoperit cu un prosop umed. 

INGREDIENTE PT. SUSHI  :

- peste: somon crud (felioare); ton crud (asemenea); somon afumat 
- conserve de peste: ton, macrou 
- fructe de mare: arici de mare(crud, scos din carapace); icre de somon; picioare de crab (fiert; scos din carapace); creveti (cruzi sau fierti, scosi din carapace); caracatita (cruda sau fiarta, felioare); sepie (cruda, felioare) 
- carne : pui (preparat "teriyaki"), porc (ham) 
- legume: castraveti; avocado; porumb (boabe, din conserva) 

• facultativ: ceapa (felii subtiri), maioneza, lamaie (felii), nori (un fel de hartie din alge) 

• bligatoriu (desi pot lipsi la unele retete): sos de soia (shoyu); pasta de wasabi (horse radish paste, de culoare verde si cu gust asemanator hreanului); felioare de ghimbir (ginger) marinat (in otet si zahar, cred)

se insoteste de: ceai verde (matcha e cel mai bun, dar la urma oricare) sau beeere! 

COMBINATII: 

1. Somon afumat (orez de sushi, somon afumat, ceapa, maioneza; ingredientele "obligatorii" pot lipsi) 

- se tapeteaza un castron putin adanc cu felii de somon afumat 
- se pune in castronul tapetat orez de sushi; se preseaza 
- se rastoarna castronul pe un platou 
- se "orneaza" cu maioneza si se presara cu felii de ceapa, ori se pun doar felioare de lamaie 
- se taie ca un tort si se haleste cu mana sau cu betisoarele (exersati!) 

2. Somon, ton, fructe de mare (peste crud, felii, ingredientele "obligatorii") 

- se ia, cu mana uda, din castron, cantitati mici de orez si se formeaza gramajoare aidoma mititeilor romanesti 
- se ung "mititeii" cu un strop (cat un bob de mazare) de pasta de wasabi 
- se aseaza pe fiecare "mititel" o felie de peste ori un crevete ori o felie de caracatita etc 
- se aseaza "mititeii" frumos pe un platou 
- cand se mananca, fiecare inmoaie "mititelul" ales in sos de soia (care e picurat intr-o farfuriuta in fata fiecarui mesean); dupa fiecare imbucatura se ciuguleste o felioara de ghimbir marinat, care "spala" papilele in vederea degustarii imbucaturii urmatoare 

3. Carne, legume 


Pentru a manca sushi avem nevoie de : wasabi- pasta de ghimbir, ginger murat, pentru a spala gustul,  sos soia dar si de traditionalele betisoare. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu