vineri, 1 iulie 2011

Cus Cus Marocan

     Cus Cus-ul marocan este o explozie de savoare si arome orientale. Pentru ca in sfarsit am cumparat si eu naut, am spus ca acum este timpul perfect pentru un cus cus "ca la mama lui acasa" adica unul marocan.


Ai nevoie de :
  • 100 g naut
  • O bucata de carne de miel (dar eu am ales o bucata de carne de pui)
  • 4 cepe mici
  • Sos de tomate condimentat
  • 3 linguri ulei de masline
  • o lamaie
  • 1 frunza de dafin
  • 200 g cus cus
  • 100 ml iaurt foarte gras.
  • 1/2 lg. zahar
  • 1/2 lg. piper alb
  • 1/2 lg. piper negru
  • 1/2 lg. ghimbir
  • 1/2 lg. cumin
  • 1/2 lg. chimen
  • 1/2 lg. scortisoara
  • 2 lg boia de ardei iute
  • 2 lg boia dulce
Cum procedezi : 

     Pentru inceput pune nautul in apa, il lasi 24 de h si mai apoi se fierbe timp de 2 h pana se face moale. Carnea de pui trebuie sa fie preparata cu o zi inainte, mai bine spus trebuie sa ii faci marinata : 1 lingura ulei de masline, 2 linguri zeama de lamaie, 100 g iaurt gras, si  un praf din fiecare condiment mentionat de mine sus in lista de ingrediente. Apoi amesteci ca sa fie marinata cu o compozitie omogena. In bolul cu marinata se pune carnea de pui, taiata in cateva bucati ( medii ). Ai nevoie in continoare de staniol, neaparat staniol nu folie de plastic, carnea marinata timp de 24 de h se pune in staniol, mai apoi se impacheteaza pana obtii niste mici cosulete. Dureaza putin si e o treaba destul de migaloasa treaba dar te asigur ca o data facut tot procedeul carnea va iesi minunat. Se curata ceapa, ceapa trebuie sa fie cat mai mica posibil deoarece se va praji fara sa fie taiata. Se pune ulei de masline in tigaie, iar in prealabil intr-o oala se pune la fiert sosul de tomate. In tigaia bine incinsa se pune ceapa timp de 14 minute (7 minute pe o parte si 7 minute pe cealalta parte). Se pune nautul peste ceapa si dupa ce le amesteci in tigaie, pui compozitia in sosul de tomate + foaia de dafin. Lasi oala sa fiarba dar amesteca incontinu, jumatate de ora pana scade sosul de tomate cat sa nu se prinda de oala. La sfarsit pune toate condimentele mentionate de mine in lista de ingrediente necesare. Carnea se pune le gratarul cu aburi timp de jumatate de ora pana se face bine. Cus cusul se fierbe bine si se pune strecurat intr-un bol. In bol se adauga o lingura de ulei de masline si zeama de lamaie. Pe un platou monteaza la baza cus-cusul, apoi pune sosul de tomate cu ceapa si naut iar mai apoi deasupra bucata de carne facuta in staniol la aburi. Orneaza cu felii de lamie.


Pofta Buna !!!!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu